21 Ağustos 2013 Çarşamba

Çin Yemeklerine olan sevgim ve düşkünlüğümü bilmeyen kalmamışken ve ben bu mutfağı hem öğrenmeye çalışıp hem de benim gibi sevip evde yapmak isteyenler için tarifleri ev mutfağına uyarlayarak aynı lezzeti tutturmaya özen gösterdiğim bir gerçektir.

Uzun zamandır Kuşkonmazlı Dana Eti tarifini uygulamak istiyor fakat bir türlü istediğim gibi taze kuşkonmazlar ile karşılaşamıyordum marketlerde.Ta ki kargodan gelen NOMAD TARIM'a ait pakedi açana kadar da dışarda yemeye devam diyordum.Gelen kuşkonmazlar tam da aradığım gibi taptaze ve diri diri idi ve tarifi uygulayıp akşam yemeğinde netice 10 numara olunca da harika bir keyif kahvesini de hakkettim elbette :)




Hamiş 1 : Öncelikle daha önce de belirttiğim gibi bu mutfakta başarılı olmanın en önemli püf noktasının etin marine edilişi ve sebzelerin çok pişirilmeden diri bırakılması olduğunu belirtip tarife geçiyorum :)

Hamiş 2 : Dana etini 1 gün önceden alıp dondurucuda 1 gece beklettikten sonra o sert hali (buzlu buzlu) ile keskin bir bıçakla ince ince doğramak hem daha kolay  hem de tarif birebir aynı olacaktır.


Ne Lazım ?
Yemeğin Yapımı İçin 
150-200 gr dana eti (löp yerinden kemiksiz) 
1 bağ kuşkonmaz 
Yarım çay bardağı iç tuzlu fıstık 
2 çorba kaşığı Susam Yağı (Migros ve Metro marketlerde satılıyor) yoksa sızma zeytinyağı 
2 çorba kaşığı Soya Sosu ( Kikkoman tercihimdir)
1 çay kaşığı zencefil rendesi yoksa toz zencefil 
2-3 tane chili biber (elimizle ufalayalım veya dövelim )
2-3 diş dövülmüş sarmısak 

Et Marinasyonu İçin 
1 tane yumurta 
2 çay kaşığı karbonat 
1 çorba kaşığı soya sosu 
1 tatlı kaşığı sızma zeytinyağı 


Hadi Yapalım :)

  • Yukarıda da belirttiğim gibi 1 gece önceden dondurucuya koyduğumuz löp etimizi keskin bir bıçak yardımı ile enine kibrit kutusunun yarısı kadar ölçülerde ince ince doğrayıp marinasyon malzemelerini geniş bir kapta karıştırdıktan sonra 4-5 saat kadar (mümkünse daha fazla da olabilir ben genelde sabahtan yapıp akşam pişiriyorum) marine edelim.
  • Wok tavayı ısıtıp susam yağını(veya sızma zeytinyağını) biraz kızdırdıktan sonra sarımsakları kokusunu vermeye başlayana kadar hafifçe pişirelim.
  • Üzerine marine ettiğimiz etleri sosu ile birlikte tavaya atıp ezmeden hafifçe karıştırarak pişirelim.
  • Etlerimiz ince doğrandığı ve marine olduğu için 10-15 dk yeterli olacaktır.Tadına bakıp anlayabilirsiniz.
  • Pişen etlerin üzerine zencefil,chili biber,soya sosu ve fıstıkları da ekleyip birlikte aromalarının 5 dk kadar birbirine geçmesini sağlayak pişirmeye devam edelim.
  • En son olarak fotoğraftaki ölçülerde doğranmış kuşkonmazları da ilave edip yine ezmeden hafifçe karıştırarak tüm malzemeyi birbirine yedirip kuşkonmazlar çok hafif yumuşayana kadar (6-7 dk yeterli olacaktır) pişirip hemen servis edelim.
  • Damak tadınıza göre sofranıza dövülmüş sarımsakla soya sosunu minik bir kapta karıştırarak koyarsanız yemeğinize ekleyerek afiyetle damaklarınızı şenlendirebilirsiniz.






Tagged: , , , , , , , , ,

2 yorum:

  1. Mımm ,bayılırım Çin yemeğine..Traif nefis,ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
  2. Nursencım Merhabalar ;

    Çin yemeği bambaşka bir lezzet bence de :)
    Sevgiler

    YanıtlaSil