10 Ekim 2012 Çarşamba

Çin Mutfağına ilgim eşim sayesinde başlayıp bağımlılık yaratan bir hal aldıkça bu mutfağı öğrenmeliyim düşüncesi ve hevesi ile Mutfak Sanatları Akademisi Çin Mutfağı Work Shop'una kayıt yaptırmamla daha keyifli bir hal aldı :)
WorkShopta öğrendiklerim tabi ki genel Çin Yemeği pişirimi ile ilgiliydi Çin Restaurantlarında deneyip çok beğendiğim bu tarifi ise içindeki malzemeleri tahmin ederek,araştırarak mutlu sona ulaştım.Bu tarif ile birebir aynı tadı tutturdum ve hatta eşimden daha bile güzel olmuş övgüsünü aldım :)
Bu arada daha önce Çin Mutfağı ile ilgili verdiğim Karidesli Sebzeli Noodle ve Spring Rolls (Çin Mutfağına ait bir börek) tarifler ise burada ... 




Ne Lazım ?
Et Marine İçin
1 çay kaşığı karbonat
2 çorba kaşığı nişasta
2 çorba kaşığı soya sosu
1 çorba kaşığı zeytinyağı
1 yumurta

Malzemeler
300 gr dana eti (ince ince kare veya şeritler halinde doğranmış)
2 tane dolmalık yeşil biber
4 sap taze soğan (kare doğranmış)
1 tane kabak (kare doğranmış)
2 çorba kaşığı erik sos (Amoy marka tüm marketlerde var) veya istiridye sos 
2 çorba kaşığı susam yağı (Kikkoman marka tüm marketlerde var)
3 çorba kaşığı soya sosu 
3 diş sarımsak (iri dövülmüş)
2 çay kaşığı taze zencefil (rendelenmiş)
Karabiber 
1 çay bardağı ılık su
1 küp şeker

Hadi Yapalım :)
1)Et marinesi için verdiğim tüm malzemeyi kasede iyice çırpıp ince doğranmış etleri içine atalım ve iyice karıştıralım.Eğer vaktiniz varsa 1 gece önceden yoksa 4-5 saat kadar önceden yapıp böylece bekletelim.
2)Wok tavayı ısıtıp susam yağını dökelim sırası ile sarımsakları ve etleri ekleyip birlikte karıştırarak pişirelim.
3)Etler piştikten sonra (15 dk kadar sonra pişiyor) taze zencefil,erik sos,soya sos,karabiber,küp şeker ve ılık suyu ekleyip birlikte 5 dk kadar daha pişirelim.
4)Doğranmış sebzeleri sırası ile dolmalık biber,kabak ve yeşil soğan şeklinde ete ilave edip 5-6 dk kadar karıştırarak pişirip servis  tabağına alalım.

Hamiş:Çin Yemeklerini pişirmenin en önemli özelliği sebzelerin diri diri kalmasını sağlamak olduğundan,etin iyice piştiğine karar verdikten sonra son aşama olarak sebzeleri atmak ve sebzeleri yumuşatmadan ocaktan almaktır.
Hamiş 2 :Susam yağı çok çabuk yanan bir yağ cinsi olduğundan tavamızı ısıttıktan sonra susam yağını ekleyip hemen sarımsakları atalım aksi taktirde susam yağının aroması kaybolduğunda o bahsettiğim tadı yakalayamayabilirsiniz.




Tagged: , , , , , ,

5 yorum:

  1. Chinese Restaurantlarındaki gibi gorunuyor:))) ellerinize sağlık:)))

    YanıtlaSil
  2. Merhaba,

    Özellikle Çin yemeklerini seven biri olarak, bu tarif için ayrıca çok teşekkür ederim.
    Artık kullanılan malzemeler marketlerimizde bulunabiliyor bir de üzerine bu tarifinizi paylaşınca tam oldu.

    Sevgiler,

    YanıtlaSil
  3. ddp :) merhabalar ;

    Tadı da aynı Chinese Restauranttakiler gibi oluyor denemeni öneririm...
    Sevgiler,Tesekkürler

    YanıtlaSil
  4. Çin Yemeklerini seven sevgili takipçim Merhabalar;
    Söylediğin gibi artık bu malzemeler birçok markette bulunuyor e tarifte var artık ozaman haydi mutfağa :)
    Sevgiler,Tesekkürler

    YanıtlaSil
  5. Sitenizle yeni tanıştım. Özellikle çin yemeklerine bayıldığım için Metrodan bütün sosları aldım. Ama soya sosum Amoy ve susam yağı da soya soslu karışık. Akşam sebzeli çin böreğini yaptım bayıla bayıla yedik. Aynı Çin lokantasındaki gibiydi. Bir de yumurtalı, sebzeli pilav tarifini verirseniz çok daha güzel olur. Teşekkürler...

    YanıtlaSil