5 Aralık 2013 Perşembe

Endinin Mutfak Dostları Merhabalar ;

Üniversitedeyken ev arkadaşımın annesi bizi ne zaman yemeğe davet etse bu tadına doyamadığımız yemeği yapar koca bir tepsiyle sofranın ortasına getirirdi hep o günler gelir aklıma bende her yaptığımda ...
Tavuk Suyu yapımı da tarifin içindedir efendim hizmette sınır yoktur :)


Öncelikle belirtmeliyim ki ben mutfağımda hazır bulyon kullanmıyorum çorbalar,pilavlar mutlaka et veya tavuk suyu ile yapılıyor Endinin Mutfağında.Aşağıda pratik bir şekilde tavuk suyunun yapılışını da ayrıca yazacağım.Ben bu tavuk suyunu bolca yaptıktan sonra sebzelerini süzüp, kullanacağımı kullanıp, fazlasını buz poşetlerine doldurup buzlukta muhafaza ediyorum böylece her defasında 2-3 parça halinde o buz kalıplarından çıkarıp kolayca kullanıyorum size de öneririm oldukça pratik :)
Hamiş : Et-tavuk suyu hazırlarken kök sebzeleri kullanıyoruz ve mutlaka suyu hazırlayacağımız tencerede önce hepsini 5 dk.kadar çok az sıvı yağ ile kavuruyoruz.Böylece suya aromalarını çok daha fazla veriyor rengarenk sebzeler.

Ne Lazım ?


Tavuk Suyu ve Tavuklu İç İçin

4-5 parça tavuk veya 4-5 parça tavuk but (isteğinize göre ama mutlaka kemikli olmalı)
5 su bardağı soğuk su
1 tane patates
1 tane kuru soğan veya 5-6 tane arpacık soğan
3 diş sarımsak
Varsa kereviz sapı -kereviz
1 tane havuç


Tavuk Suyu Yapımı
  • İlk iş olarak büyükçe bir tencereye çok az sıvıyap gezdirip tavuk suyu için yazdığım sebzeleri iri iri doğrayalım 6-7 dk kavuralım tavuk parçalarını da ekleyip 2-3 dk kadar daha tavuk parçalarını da önlü arkalı mühürledikten sonra (hafif kızarttıktan sonra) üzerine 5 su bardağı soğuk suyu dökelim 20-25 dk kadar kapağı kapalı bir şekilde iyice kaynatalım.(Bu işlemi düdüklü tencerede de yapabilirsiniz)
  • Kaynayan hazır olan tavuk suyunu bir tel süzgeçten geçirip sebzelerini süzelim suyunun 2 su bardağını yemeğimiz için ayıralım geri kalanı da soğuttuktan sonra buzluğunuzda diğer yemeklerinize lezzet katmak için saklayabilirsiniz :)
Bulgurlu Tavuk Kapama İçin
 
2 su bardağı tavuk suyu
1 su bardağı kalın bulgur
Haşlayıp suyunu elde ettiğimiz tavuk parçaları
1 orta boy iri doğranmış soğan veya 5-6 tane arpacık soğan
1 çay kaşığı kimyon
Yarım çay kaşığı karabiber
1 çorba kaşığı tereyağı
1 çorba kaşığı salça
Tuz

Hadi Yapalım :)
  • Pilav tenceresine tereyağı ve iri doğranmış soğanları alıp hafifçe kavuralım,salçasını da ilave edip kavurma işlemine devam edelim.
  • Üzerine bulgurunu da ekleyelim 3-4 dk kadar hepsini birlikte kavurup tuzunu ekleyip altını kapatalım.
  • Kavrulmuş pirinçleri fırın kabına alıp yayalım üzerine karabiber,kimyonla ayrı bir tarafta tatlandırdığımız tavukları dizelim.Bulgur ve tavukların üzerine 2 su bardağı tavuk suyunu eşit şekilde döktükten sonra 170 derece fırında suyunu tamamen çektirmeden pişirelim.
  • Suyunu çok çektirirsek bulgurlu bir kapama olduğundan çok kuru bir tadı olacaktır zaten fırından aldıktan sonra fırın kabının ısısı ile birlikte tam kıvamına gelecektir.
Afiyetle :)





Tagged: , , , , , , , ,

2 yorum:

  1. Çook nefis görünüyor ellerinize sağlık.Akşam akşam canım istedi şimdi:)

    YanıtlaSil
  2. Sevgili Limon Çiçekleri
    Tesekkür ederim,sevgilerimle

    YanıtlaSil