11 Mayıs 2012 Cuma

Hergün olsa bıkmadan yiyebileceğimiz  emek isteyen bir lezzet...

Ne Lazım ?
Yarım kg dolmalık kıyma
Yarım kg yaprak
5 tane orta boy soğan (elde minik doğranacak)
5 diş sarımsak (elde minik doğranacak)
3 tane orta boy domates (rendelenecek)
1,5 su bardağı pirinç
1 bağ maydanoz
1 bağ dereotu
4 sap taze nane
1 çorba kaşığı domates salçası
Baharat Çeşni
Tuz
Pişirmek İçin
2 parça kemikli et (varsa tercih edelim )
2 kaşık domates salçası
2 diş sarımsak
Orta Boy Güveç Kabı
Sıvı Yağ
2 su bardağı sıcak su








Hadi Yapalım :)
1)Yaprakları önce iki kere soğuk suda yıkayalım,sonra derin bir kaba alıp sıcak suda 15 dk kadar yumuşaması için bekletelim.
2)Yapraklar beklerken iç harcını hazırlamak için derin bir kaba kıymamızı koyalım,içine elimizde doğradığımız soğan ve sarımsağı ekleyelim.Maydanoz,dereotu ve naneyi de ince ince doğrayıp domatesini,salçasını,tuz ve baharatını ekleyip iyice karıştıralım.
3) Düz bir zemine yapraklarımızı saplarından koparıp birbirinden ayırarak dizelim.Yaprakların geniş kısmına kıyamlı harçtan koyup kapatalım.
4)Sarma işlemi tamamlandıktan sonra güveç kabının dibine sıvı yağı koyup kemikli etlerle birlikte 2 dk kadar pişirelim.Salçasını ve sarımsağını ekleyip birlikte biraz daha kavurup üzerine sıra sıra şeklinde sarmaları dizelim.

5)Güvecin kenarından azar azar sıcak suyu verelim.Üzerine çıkacak kadar olduğunda,sarmaların üzerini kapatacak büyüklükte bir tabağı ters bir şekilde kapatalım.Güveç kabının kapağını da kapatıp kısık ateşte pişirelim.
6)Piştikten sonra sarmaları kapattığımız ve sıkıştırdığımız tabağı üzerinden alıp servis edelim:)

Hamiş :Tarif gerçekten bu işin ustası olan annem ile birlikte uygulanmıştır.
Hamiş 2: Eğer evde kemikli et yoksa pişirmek için etsiz şekilde diğer malzemelerle de pişirebilirsiniz.






Tagged: , , , , , , , ,

4 yorum:

  1. hımmm yanında da yoğurt.yemede yanında yat:))))sevgiler.ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  2. Taze asma yaprağı ile yaptın değil mi Tuğbacım? Ben de pazardan çok güzel asma yaprağı aldım ama kaç dakika kaynatıyım yapraklar yumuşasın diye kararsız kaldım. Hemen endinin mutfağına bakayım dedim. Kaynatmadan 15 dk sıcak su içinde bekletiyorsun değil mi canım?

    YanıtlaSil
  3. Tarifte pirinç yazmamışsınız.. Dolmaların kıvamı hiç olmadı.. Acaba tarife eklemeyi unutmuş olabilirmisiniz ?

    YanıtlaSil
  4. Ali Bey çok haklısınız hemen düzelttim lütfen tekrar denermisiniz ? Bazen gözden kaçabiliyor
    Endinin Mutfagı ziyaretiniz için çok teşekkür ederim

    YanıtlaSil