14 Kasım 2013 Perşembe

Aşure zamanı geldiğinde her sene annem der ki '' kızı olanın mutlaka aşure yapması gerekir,evimizin bereketidir hadi malzemeleri alalım kızım :) '' ...
Aşure bizim evimizde berekettir,paylaşımdır,anne kız kikirdeşmeleri arasında her defasında annemin mutlaka uyarıp bak kızım nohutunu,kurufasulyesini haşladıktan sonra mutlaka kabuğunu soyucaksın baştan savma yapılmaz aşure dediğin diye tembihlediğidir :)
Herkesin annesinin yaptığı en güzelidir yemeklerin elbette bana göre de annemin yaptığı aşurenin tadı bambaşka ...


Annemin eli Allah'ın Bereketi ile tüm dualarımız kabul olsun evlerimiz huzur ve bereket dolsun :)

Anne tarifi ve kızlarının da test edip onayı ile bu da Endinin Mutfağı Aşure Tarifi :)

Ne Lazım ?

Yarım kg buğday
1 su bardağı kuru fasulye
1 su bardağı nohut
1 paket dolmalık fıstık
1 paket dolmalık üzüm (yıkanmış)
1 su bardağı kuru üzüm (yıkanmış)
1 tane limon veya portakal kabuğu rendesi
1 su bardağı kadar  kuru incir (yıkanmış isteğe göre doğranmış)
1 su bardağı kadar  kuru kayısı (yıkanmış isteğe göre doğranmış)
1 su bardağı iri dövülmüş ceviz
1 su bardağı iri dövülmüş fındık
3-3,5 su bardağı toz şeker (damak tadınıza bağlı olarak azaltıp çoğaltabilirsiniz)

Hamiş : Kuru inciri aşurenin içine değil süslemesinde kullanırız ki aşuremizi karartmasın :)

Hadi Yapalım :)

  • Aşureyi yapmadan 1 gece önce buğdayları iyice yıkayıp üzerini bir parmak geçecek kadar su koyup bir taşım kaynatalım kapağını kapatıp bekletelim.
  • Yine 1 gece önceden fasulye ve nohutları da ayrı ayrı kaplarda suya koyalım bekletelim.
  • Ertesi gün buğdayın suyunu süzüp üzerini 3 parmak geçecek kadar su koyup kaynatmaya başlayalım,ıslattığımız kaplarda nohut ve kurufasulyeyi de ayrı ayrı haşlayıp soğutalım.(Nohut ve fasulyelerin kabukları varsa haşlandıktan sonra soyalım)
  • Bu sırada yumuşayan ve kaynayan buğdayın içine haşlanmış nohut ve fasulyeleri ekleyelim.
  • Ekleme işleminden sonra sırası ile isteğimize göre doğradığımız kayısıları,üzümleri de ilave edelim.
  • 15 dk birlikte pişmeye devam ettikten sonra toz şekerini ilave edelim.Bu sırada suyunu damak tadımıza göre şekerle birlikte malzemeler kaynarken azar azar su ilave edelim ve kısık ateşte 20 dk kadar birlikte pişirelim ve altını kapatalım.
  • Sıcakken servis kaplarına alıp soğuduktan sonra üzerini incir,fındık,ceviz,nar taneleri ve tarçın ile süsleyip duamızı ettikten sonra afiyetle yiyelim.


Tagged: , , , , , , , , ,

2 yorum:

  1. aşureyi çok severim ,annem de her yıl yapar ztn ama geçen yıla kadar ben de kızı olan evde pişecek kaidesini bilmiyordum :)
    buarada bana göre de en güzelini benim annem yapar çünkü benim beğendiğim şekilde yapar ;az şekerli ,hafif sulu
    ellerine sağlık
    sevgiler

    YanıtlaSil
  2. Sevgili Duygucum Merhabalar ;

    Mutlaka senin annenin yaptığı da harika oluyordur :) Ziyaretin için çok teşekkürler,sevgiler

    YanıtlaSil