21 Mart 2013 Perşembe


Yayla Çorbası ile ilgili çok komik bir anım da var hala eşimle anlatır güleriz;

İlk evlendiğimizde eşim benden bu çorbayı istediğinde (evlenmeden önce nedense hiç yapmamıştım annem ve kardeşim çok güzel yapar bana sıra gelmedi herhalde ) cengaver bir şekilde mutfağa geçip işe koyuldum.
En küçük boy tencere ile başlayan Yayla Çorbamızın pişirimi tamamlandığında Aşure Tenceresine geçmiştik :)
Yeni evli birinin evinde de neden Aşure Tenceresi gibi kocaman bir tencere olur onu da çeyizimi hazırlayan anneme sormak lazım tabi :)
Önce haşladığım pirinçler çok geldi yoğurt ekledim,yoğurt fazla geldi biraz su ekledim, çok sulu oldu biraz daha pirinç haşlamak lazım diye diye neredeyse 1 hafta boyunca evde Yayla Çorbası içtik bu da bana ders oldu ve şimdi birebir ölçüleri ile 4 veya 6 kişilik olabilecek şekilde malzemelerimi ayarlayabiliyorum.




Bu arada dedim ya herkesin yapışı farklı diye ben yumurta koymuyorum,malzeme eksik zannetmeyin :)

Ne Lazım ? 
2 çorba kaşığı pirinç - 2 su bardağı su (haşlamak için)
5 su bardağı yoğurt (oda sıcaklığında olmalı )
1 çorba kaşığı un 
2 su bardağı ılık et suyu yoksa ılık su 
Tuz 
2 çorba kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı nane
1 tatlı kaşığı pul biber 

Hadi Yapalım :)

  • 2 su bardağı suda pirinçleri haşlayalım,haşlanan sulu pirinci ocaktan alıp ılıtalım.(Yoğurdunu ekleme aşamasında yoğurt kesilmesin diye)
  • Ayrı bir kasede un ve yoğurdu çırpma teli ile çırpalım ve ılıyan sudan birkaç kaşık alıp unlu-yoğurtlu karışıma ekleyip çırpalım (bu sayede sıcaklıkları eşitliyoruz)
  • Unlu-yoğurtlu karışımı pirinçli suya yavaşça ve karıştırarak dökelim,üzerine ılık et suyu veya normal suyumuzu da ilave edip kısık ateşte sürekli karıştırarak  pişirelim.
  • Pişen çorbanın tuzunu ilave edip,ayrı bir sos tavasında tereyağını eritip nane-kırmızı biberi kızdırdıktan sonra çorbamızın üzerine dökelim.
Hamiş : Çorbanın mutlaka kısık ateşte sürekli karıştırılması gerekiyor aksi taktirde kıvamı ve görüntüsü kesik kesik olur.
Hamiş : Genel olarak ekşi yoğurttan yapılan bu çorbayı evde ekşi yoğurdunuz yoksa normal yoğurt ile de yapabilirsiniz.



Tagged: , , , , ,

1 yorum:

  1. Merhaba
    5 su bardagi yogurt cok degil mi. ?
    Ayni malzeme ile yapiyorum 1 su bardagi yogurt ile
    Saygilar
    Turkan

    YanıtlaSil