Geçen sene Heybeli Ada'da yediğim ve o günden beri yapabilirmiyim diye düşündüğüm bir tarifi denedim ve başardım :) Bol fotoğraflı bir tarif oldu,tek tek aşamaları yazı ile anlatırken fotoğrafları ile destekleyerek kolaylık sağlamak istedim siz Endinin Mutfak Dostlarına !
Bu arada bu taptaze enginarların bir de toplanış hikayesi var o hikaye ise ayrı bir postta ...
Bu arada bu taptaze enginarların bir de toplanış hikayesi var o hikaye ise ayrı bir postta ...
Ne Lazım ?
4 adet ayıklanmamış enginar (yaprakları ve sapı ile birlikte)
1 su bardağı pirinç
2 tane limon
1 demet dereotu
Yarım demet taze soğan(yoksa 2 orta boy kuru soğan)
10 yaprak taze nane
Dolma Baharı
Karabiber
Dolmalık Fıstık
Sızma Zeytinyağı
Tuz
Hamiş: Dolma Baharı,fıstık,zeytinyağı ölçülerini herkes damak tadına göre uygular diye vermiyorum ne kadar isterseniz o kadar ilave edebilirsiniz.
Hadi Yapalım :)
1)İlk olarak pirinçleri yıkayıp derin bir kaba alalım.İnce ince doğradığımız yeşil soğan,dereotu,naneyi,dolmalık fıstığı,tüm baharatları,tuzunu ekleyip karıştıralım.(Dolma içini pişirmiyoruz)
2)Enginarları soyma işlemine başlamak için ilk olarak enginarın kafa kısmını eşit şekilde keselim.
3)Kestiğimiz kısımdaki mor çiçeğini,çiçeğin altındaki tüylerini önce elimizle sonrada kalanlarını bir kaşık yardımı ile güzelce temizleyelim.Bu sırada genişçe bir kaba su dolduralım ve bir limonun suyunu sıkalım.
4)Limonlu su dolu kabımıza içini temizlediğimiz enginarları koyalım,kararmasın.Bu arada enginarların saplarını bıçak yardımı ile soyalım içinde kalan sarı renkli sapını da bu limonlu suya koyalım.
5)Hazırladığımız dolma içlerini oyduğumuz enginarların içine 2 kaşık ölçü şeklinde dolduralım.(Eğer isterseniz yaprakların arasına da koyabilirsiniz ben koymadım) 4 tane enginarın sıkışık bir şekilde duracağı büyüklükte bir tencereye dizelim.Kenarlarına limon dilimleri ve enginarların saplarını da koyalım.
6)Ayrı bir kapta 4 bardak su,3 kaşık sızma zeytinyağı,tuz ve limon suyu karıştırıp tencerenin kenarından bu sudan azar azar enginarların kenarına biraz da pirinçli içlerin üzerine ilave edelim.Üzerlerini örtecek büyüklükte bir tabakla,sonrada tencerenin kapağı ile kapatalım.Önce harlı ateşte sonra da kısık ateşte 1 saat kadar pişirelim.(Pişirme sırasında suyunun azaldığını görürsek su ilave edelim)
7)Enginarların pişip pişmediğini yapraklarını hafifçe çekerek kontrol edebilirsiniz.Eğer yapraklar kolayca kopuyorsa pişmiş demektir.
Hamiş :) Enginarların sadece dolma içini ve alttaki enginar kısmını yemekle kalmayın yapraklarını tek tek kopararak dişinizle sıyırmayı ihmal etmeyin :)
AFİYET VE ŞİFA OLSUN !
offf harika görünüyor ya.. enginar mevsimi geçecek biz daha sezonu açamadık ya.. pazara gidemiyorum bir türlü..
YanıtlaSilCanım ellerine sağlık. Bende iki defa yaptım her ikiisnde de resim çekmeyi unuttum :( Güzel bir enginar bulursam bu sefer çekicem ant içtim :)
YanıtlaSilSenemcim Merhaba;
YanıtlaSilTesekkur ederim,eminim senin yaptıklarında çok güzel olmuştur,elinin lezzeti geçince :)
Sevgiler
Sevgicim Merhaba;
YanıtlaSilEnginar mevsimi geçmeden en azından senede bir kez olsun tüketmek lazımmış:)Umarım en kısa zamanda gidebilirsin sende pazara :)
Sevgiler
harika olmuş elina sağlık..ben beceremiyorum pek düzgün soymayı ama çalışmalarım devam ediyor :)))
YanıtlaSilSevalcim merhaba ;
YanıtlaSilEmin ol fotograflardaki gibi uygulama yaparsan çok kolayca yapabilirsin.Dış yaprakları soymadığımız için zor olan tek nokta içini temizlemek onu da kaşık yardımı ile yaparsın arkadaşım:)
Sevgiler