31 Ocak 2013 Perşembe

İşkembe çorbası ile aramızda çok ilginç bir bağ var bizim...
Hala tadına bakmadan yaptığım ve buna rağmen eşimin ayıla bayıla yediği bir tarifim var.
Eşimle çıktığımız dönemlerde işkembe çorbasını çok sevdiğini söylediğinde sakatat dünyasına dair tek bildiğim tat kokoreçti :) Acaba ona süpriz olarak yapabilirmiyim düşüncesi ile (yıl 2007 ) internet ve yemek kitaplarından yaptığım uzun araştırmalar sonucunda kendi fikirlerimi de uygulayıp bu tarifi ortaya çıkardım.
Eşim yediğinde şaşırdı,tadına bakmadığıma inanamadı hatta :)
Fotoğrafını istediğim gibi çekemedim çünkü fotoğraf çekme aşamasını homurdanarak bekleyen bir canavar vardı sofrada :)
İşte Endinin Mutfağı İşkembe Çorbası Tarifi karşınızda ;






Ne Lazım ?
500 gr temizlenmiş işkembe (kuzu çok yumuşak oluyor o yüzden genelde dana tercih ediyorum),
1 tane limon
5-6 diş sarımsak
1 çorba kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı un 

Üzerine Sos İçin Tercihe Bağlı Olarak
2 yemek kaşığı tereyağı ile toz veya pul biber yakabilirsiniz veya;
Dövülmüş Sarımsak 
Sirke 
Karabiber
Kekik ilave edebilirsiniz.


Hadi Yapalım :)

  • Temizlenmiş işkembeleri 3 veya 4 su iyice yıkayalım.Sonra ayıklayıp iri şekilde dövdüğümüz 5-6 diş sarımsak ve bir limon ile iyice ovalım.(Bu işkembenin kokusundan kurtulmak için uyguladığım bir yöntem ve oldukça etkili oluyor)
  • Düdüklü tencereye üzerine çıkacak kadar su koyup  ovduğumuz sarımsakları ile birlikte haşlayalım haşlandıktan sonra haşlama suyunu dökelim ,tekrar aynı işlemi 1 kez daha yapalım. (Üzerini geçecek kadar su koyup dökme işlemi toplam 2 kez olacak)
  • 3.aşamaya geldiğimizde  yine işkembelerin üzerini geçecek kadar su koyup bir taşım kaynatalım ve bu suyu dökmeyelim.
  • Haşlanan işkembeleri bir tel süzgeç yardımı ile suyun içinden alıp istediğimiz ölçülerde (ben zardan biraz büyük şekilde doğruyorum) doğrayalım ve kenarda bekletelim.
  • Tencerede kalan suyu da süzgeçten geçirip tekrar tencereye alalım,ayrı bir yerde tereyağını çok az kızdırıp un ile kavuralım ve işkembenin suyundan birkaç kaşık alıp bu un karışımını sulandırarak (topaklanmaması için) tencerede kalan suya ekleyelim.
  • Unlu tereyağlı ve işkembe suyu olan tencereye kenarda beklettiğimiz doğranmış işkembe parçalarını da ekleyip birlikte 20 dk kadar (fokurdayana kadar) pişirelim.
  • Üzerine sos için belirttiğim şekilde isteğe bağlı olarak tereyağında pul veya kırmızı biber yakıp gezdirebilir,sirke ve dövülmüş sarımsak ile de servis edebilirsiniz.
Afiyetle ... 


Tagged: , , , , , , ,

5 yorum:

  1. Bu işkembe çorbası ya denenecek ya denenecek, başka yolu yok:)
    sevgilerle Pınar

    YanıtlaSil
  2. Pinarcim Merhaba :))
    Bu iskembe corbasi yapilip yenecek diyorsun yani :))
    Fotografini bekliyorum yaptiktan sonra mutlaka ...
    Sevgilerimle

    YanıtlaSil
  3. Ellerinize sağlık işkembe çorbasını çok severim sevgiler.

    YanıtlaSil
  4. Semacım Merhabalar ;
    Sevmeyen yokmuş bu çorbayı :) Ne mutlu bana ...
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  5. süzmesek ne olur

    YanıtlaSil