26 Nisan 2012 Perşembe

Dün yazdığım yazıda bahsettiğim Erikli ile Otantik Lezzetler workshopunda EKS Mutfak Akademisi'nin o güzel ortamında yaptığımız yemeklerin tariflerinden iki tarif bir arada;


TAVUK BİRYAN İLE SEBZELİ SOTE

Ne Lazım ?
Yarım kg kemiksiz tavuk budu (derisini alıp,jülyen doğrayalım)
2 tane küçük boy patates (küp küp doğrayalım)
1 tane orta boy soğan
1 tane orta boy domates (soyup küp küp doğrayalım)
2 diş sarmısak
1 çay kaşığı pul biber,toz zerdeçal,karabiber,zencefil,kakule,pul biber,tuz
1 yemek kaşığı yoğurt
1 tane çubuk tarçın
2 yaprak taze nane
Sıvı yağ

Hadi Yapalım :)

1)Geniş bir tencerede patatesleri kızartalım,yağını bir havlu kağıt yardımı ile süzüp kenara alalım.
2)Aynı tencerede 2 yemek kaşığı yağ ile soğan ve sarımsakları kavuralım.Pul biber,zerdeçal,kimyon ve domatesleri ekleyip 5 dk boyunca sürekli karıştıralım,yoğurt,kakule,çubuk tarçını ekleyelim.Tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte ara ara karıştırarak pişirelim.
3)Karışım yumuşak bir kıvam aldığında (helmelendiğinde)tavukları ekleyip karıştıralım ve tavuklar yumuşayana kadar kısık ateşte 15-20 dk pişirelim.
4)Pişen tavuklarımıza kenara aldığımız patatesleri de ekleyip içindeki çubuk tarçını çıkaralım.
5) 5 dk kadar birlikte kısık ateşte pişirip ateşten alalım ve taze nane yapraklarını attıktan sonra tavuğumuz servise hazır.


FİRİK PİLAVI

Firik Pilavı ismini aldığı FİRİK BULGURU ile yapılıyor,bu bulgur bildiğimiz bulgurlardan biraz farklı isli bir kokusu var ve koyu bir rengi var görüntü olarak buğdayın koyu renkli ve biraz daha incesi.Pilav pişerken ve pişip yedikten sonra ise damağınızda bıraktığı tat ve geriden gelen o isli koku gerçekten de çok lezzetli.
Firik Bulgurunu pişirirken eğer evde varsa ET SUYU ile pişirmenizi öneririm eğer yoksa normal sıcak su kullanalım.


Ne Lazım ?
2 su bardağı firik bulguru
3 su bardağı et suyu (yoksa sıcak su )
2 adet soğan (küp küp doğrayalım)
2 adet domates (küp küp doğrayalım)
Yarım kırmızı biber (küçük küp şeklinde doğrayalım)
1 yemek kaşığı salça
1 tatlı kaşığı tuz,karabiber,pul biber
2 yemek kaşığı tereyağı
2-3 yaprak maydanoz (süslemek için)

Hadi Yapalım :)

1)Tencereye tereyağını koyup eritelim,soğanı ilave edip kavuralım.Soğanlar kavrulduktan sonra kırmızı biber,salça ve domatesleri ekleyip helmelenene kadar pişirelim.İçine firik bulguru,tuz,karabiber ve pul biberi de ekledikten sonra biraz karıştırıp sıcak suyu ekleyelim.Suyunu çekene kadar kısık ateşte pişirelim.Ocaktan alıp dinlendirelim ve maydanozla süsleyerek servis edelim.,
Hamiş : Bu bulgur ile yapılan pilavda bulgurlar biraz diri kalıyor.Eğer çok diri sevmiyorsanız pişme aşamasında tadına bakarak sıcak su ilave edip damak tadınıza uygun şekilde pişirebilirsiniz.

Biz afiyetle yedik,size de şimdiden afiyet olsun :)




Tagged: , , , , , , , , , , , ,

0 yorum:

Yorum Gönder