Uzun zamandır hem tadını hem de yapılışını merak ettiğim Özbek Pilavı'nın yapılışını bir süre önce bizle çalışmaya başlayan Özbek yardımcımızdan öğrenip,tüm aşamalarını bir de fotoğraflayıp (fotoğrafını çektikten 10 dk sonra pilav bitmişti bu arada ) şimdi de sizlerle paylaşmaya karar verdim.
Yanına birkaç zeytinyağlı ile ana yemek kategorisine bile koyabiliriz bence ...
Hamiş : Pilavın yapımında kullanılan kuru üzümler zaten az ama yine de sevmezseniz koymayabilirsiniz.
Hamiş 2 : Hem beyaz havuç (Özbekistanda çok meşhur ve yararlıymış) hem de bizim turuncu havucumuz kullanılıyor beyaz havuç bulamayabilirsiniz turuncu havuçla da gayet güzel oluyor.
Yapılışının tüm aşamaları sırasıyla fotoğraflı anlatımı aşağıda ,
Ne Lazım ?
200 gr kuşbaşı et dana veya kuzu farketmez
2 su bardağı pirinç (kaynar suda ıslatalım )
1 tane havuç (beyaz havuç yoksa 2 tane kullanalım)
1 tane beyaz havuç (jülyen doğranmış)
2 tane orta boy kurusoğan (piyazlık şekilde doğranmış)
1 kahve fincanı kuru üzüm
1 tatlı kaşığı tane kimyon (yoksa toz kimyon)
1 baş sarımsak (soymadan ve doğramadan kullanacağız)
1 tatlı kaşığı sıvı yağ
2,5 su bardağı soğuk su (sebze ve etleri pişirirken kullanacağız)
2 su bardağı soğuk su (pirinci eklediğimizde kullanacağız)
Hadi Yapalım :)
Yanına birkaç zeytinyağlı ile ana yemek kategorisine bile koyabiliriz bence ...
Hamiş : Pilavın yapımında kullanılan kuru üzümler zaten az ama yine de sevmezseniz koymayabilirsiniz.
Hamiş 2 : Hem beyaz havuç (Özbekistanda çok meşhur ve yararlıymış) hem de bizim turuncu havucumuz kullanılıyor beyaz havuç bulamayabilirsiniz turuncu havuçla da gayet güzel oluyor.
Yapılışının tüm aşamaları sırasıyla fotoğraflı anlatımı aşağıda ,
Ne Lazım ?
200 gr kuşbaşı et dana veya kuzu farketmez
2 su bardağı pirinç (kaynar suda ıslatalım )
1 tane havuç (beyaz havuç yoksa 2 tane kullanalım)
1 tane beyaz havuç (jülyen doğranmış)
2 tane orta boy kurusoğan (piyazlık şekilde doğranmış)
1 kahve fincanı kuru üzüm
1 tatlı kaşığı tane kimyon (yoksa toz kimyon)
1 baş sarımsak (soymadan ve doğramadan kullanacağız)
1 tatlı kaşığı sıvı yağ
2,5 su bardağı soğuk su (sebze ve etleri pişirirken kullanacağız)
2 su bardağı soğuk su (pirinci eklediğimizde kullanacağız)
Hadi Yapalım :)
- Pilav tenceremizi ısıtıp sıvı yağı koyalım ve piyazlık doğranmış soğanları atıp tencerenin kapağını kapatıp iki kulağından sallayarak karıştırarak -tabiri caizse- 2.nolu fotoğraftaki gibi hafif yanana kadar (pilava rengini soğanlar veriyor) pişirelim.
- Soğanlar rengini aldığında etleri atalım birlikte 10 dk kadar pişirip havuçları ekleyelim pişirmeye devam edelim.Havuçlar da rengini verip hafif yumuşadığında 3 su bardağı soğuk suyu ekleyip su kaynayana kadar bekleyelim.
- Su kaynadığında kuru üzümleri ve kimyonu da ilave edip tencerenin tam orta kısmına -sadece dış kabuğunu yıkadığımız- kabuklarını soymadan bir baş sarımsağı koyalım.(6 nolu fotoğraftaki gibi) ve tencerenin kapağını kapatıp altını da kısarak 15 dk bu şekilde pişirelim.
- Son olarak pirinci ilave edelim.Bu aşamada pirinçleri tencereye en üstte kalacak şekilde yayıyoruz üstüne hiçbir sebze çıkmamasına mutlaka dikkat edelim.
- Pirinçlerin üzerine 1,5 su bardağı soğuk suyu ilave edip kapağını kapamadan ve ocağın altını kısıktan harlıya getirerek pirinçler çıtır çıtır edene kadar pişiriyoruz.Bu aşamada pirinçlerin üzerine yarım su bardağı su daha gezdirip tam 20 dk altını en kısığa alıp kapağını da kapatıp pilavın demlenmesini sağlıyoruz.
- 20.dk da pilavımız pişmiş,tane tane hale geldiğinde istediğiniz herhangi bir kalıbı kullanarak pilavınızı şekillendirerek servise hazır hale getirebilirsiniz.
Lezzet Dolu Mutfaklarınız Olması Dileğimle ....






Oyy bencede başlı başına bir yemek olmuş bu yanında yoğurtla salatayla ne güzel yenirrr...O pişmiş bütün sarımsaklara da bayılırım benn.. Bulgurla da aynı tarif denenebilir diye düşündüm ;) afiyet olsunnn
YanıtlaSilSevalcim cidden aynen dediğin gibi bende yanına ayran ve salata yaptım ohhh bi güzel indirdik mideye :)
YanıtlaSilBulgurla yapılabilir ama su oranını sanırım biraz daha az tutmak gerekir malum bulgur pirince oranla daha çabuk pişiyor ve şişiyor :)
Teşekkür ederim canım ...
elıne sağlık her sey var baaska neye gerek varkı
YanıtlaSilPilava pişerken soğuk su eklediğimizde yarı pişmiş pirinçler dirilmiyor mu?
YanıtlaSilSelam, Bulgur şiştiği için daha çok su kaldırır.
YanıtlaSilSelmacım Merhabalar ;
YanıtlaSilİçinde herşey var bu pilavın gerçekten :) Yanına bi ayran bi salata oohhh tamamdır ...
Sevgiler
Merhabalar ;
YanıtlaSilÖncelikle belirtmeliyim ki Adsız gelen yorumlara cevap yazarken hitap kısmında olukça zorlanıyorum Sevgili Endinin Mutfagı Dostu demek en dogrusu sanırım :)
Bulgur şiştiği için su kaldırır katılıyorum ama demek istediğim çabuk şiştiğinden bu kadar suya gerek kalmaz aksi takdirde lapa olur diye düşünüyorum.
Soğuk su eklenen pirinçler konusuna gelince yok dirileşmiyor tane tane bir pilav oluyor .
Tesekkürler,Sevgiler