18 Nisan 2013 Perşembe

Her yemeğin ilk adımı ...
Köy sofralarının ekmeğin katığı...
Kışın içini ısıtanı , yazın ferahlatanı...
Şifa niyetine hemen ocaklarda tıngırdayanı...
Aslan sofralarının son durağı...
Annelerin iç ki miden yumuşasını,her derde devası...
Hazır beş bardak suyla yapılanı ya da evde bir çimdik emek bir çimdik sevgi katılıp özenle hazırlanmışı ...
Bardakta,kasede,yemek tabağında sunulanı ...
Bakliyatla,sebzeyle,tavukla,etle yapılan sıcak ve soğuk olanları .... 






Çorbalar ... 

Çorbanın tarihi 10.bin yıl öncesine dayanıyor ilk bilinen çorba kaya oyuklarına veya hayvan derilerine konan suyun içinde ateşte kızdırılmış taşlar atılarak bulunan tahılların pişmesi ile başlıyor bunu çömlek kaplarda pişirme yöntemi ve sonrasında ise metal kazanların icadı ile çorbanın yapılışı günümüzdeki kap halini alıyor.

Anadolu'da yapılan ilk çorbaların buğday ve bulgurdan yapıldığı ve aslında ilk olarak buralardan çıktığı söyleniyor.
Kökeni Sanskritçe'den gelen İngilizce Soup (çorba kelimesi ) iyi beslenme anlamındadır ve birçok dilde yazılışı ve okunuşu birbirine çok benzer.Bu da gösteriyor ki aslında çorba başlı başına tüm medeniyetlerin her öğünde tüketmeyi alışkanlık edindiği bir yiyecek ... Fransızların ünlü Soğan Çorbası,Rusların Borch Çorbası,Çinlilerin Acılı Ekşili Çorbası,Macarların Gulaşı,bizlerin Tarhanası ve daha niceleri ... 

  • Bizim mutfaklarımızda ise çocukluğumuzdan beri mutfağa girdiğimizde mutlaka ocağın üzerinde bir tencerede bizi bekleyen,bazen sabah kahvaltılarında bile severek karnımızı doyurduğumuz,öğlen ve akşam yemeklerimizde ise bir kap çorba olsa yeter bile diyebileceğimiz kadar doyurucu ve besleyici bir unsur.
  • Ramazanda kurulan o kocaman misafir sofralarımızın menülerini oluştururken annelerimizin en önem verdiği aşaması ... 
  • Köylerde sabah ışırken tarlaya giden çalışkan insanların bahçedeki yaprakların üzerine çiğ düşmüşken içini ısıtan o mis gibi kokan ekmeklerinin katığı ... 
  • Uzun içki sofralarında biraz fazla kaçırınca hadi bi çorbacı bulalım da kendimize gelelim diyen keyif düşkünlerinin son durağı ... 
  • Hasta olunca elinde dumanı tüten kase ile gelen kişinin yüzüne yayılan huzur ... 
  • Öğrenci - bekar evlerinin marketten alıp eve geldiklerinde paketin arkasını okuyup 5 bardak suya karıştırdıktan sonra doydukları ucuz ama lezzetli yemeği ... 
  • Evdeki emekçilerin :) dondurucuya kendi hazırlayıp koyduğu et-tavuk suları ile sebze yemeyen çocuklarına çaktırmadan içirdikleri mutluluk yemeği ... 

E hal böyle olunca güzel bir çorba tarifi vermeden de olmaz ama değil mi ? 

EZOGELİN ÇORBA TARİFİ  (6 KİŞİLİK)
1 çay bardağı kırmızı mercimek 
2 çorba kaşığı sıvı yağ
1 tane orta boy kuru soğan
2 diş sarımsak
1 çorba kaşığı biber salçası
Yarım çay bardağı pirinç
6 su bardağı sıcak et-tavuk suyu (yoksa sıcak su ve 1 paket bulyon)

Üzerine Sos İçin 
1 çorba kaşığı tereyağı
1 çorba kaşığı nane
1 tatlı kaşığı pul biber 

Servis Ederken 
Limon 

Hadi Yapalım :)

  • Çok minik doğranmış soğan ve sarımsağı sıvı yağda pembeleşene kadar pişirelim.Biber salçasını da ilave edip birlikte kavuralım.
  • Mercimeği ilave edip sıcak suyu ilave edelim mercimeklerin pişmesine yakın pirincini ekleyip bir taşım kaynatalım.(pirinçler haşlanacak)
  • Ayrı bir tavada tereyağını hafif kızdırıp nane ve pul biberi atıp hemen altını kapatalım ve kaynayan çorbanın üzerine dökelim .
  • Kaselere alıp limonla servis edelim.
Lezzetli çorbalarınız olması dileği ile ... 





Tagged: , , , , , , , ,

3 yorum:

  1. Sevgili Endinin mutfağı, ellerine sağlık... Ece

    YanıtlaSil
  2. Sevgili Ece'cim :))
    Tesekkur ederim,sevgilerimle ....

    YanıtlaSil
  3. Ben bu malzemeleye ek olarak 1 yemek kasigi koftelik bulgur pismeye yakin 1 ysmek kasigi tel sehriye yarim limon arzuya bagli 1 yemek kasigi nar eksisi ekliyorum öneririm nane ve pul biberi piserken uzerine eklerim.
    Elinize saglik
    Türkan :-)

    YanıtlaSil