Endinin Mutfağı günlerden bir gün kafasına evde ekmek ve bazlama yapmayı kafasına koyar ve elbette bu işin ehli olan kayınvalidesinin başının etini yemeye başlar evde sucuk yapalım tarifimizdeki gibi :)
Ben mutfak konusunda gerçekten şanslılardan biriyim annem zeytinyağlılar ve birçok değişik yemek yapımında oldukça ustadır,kayınvalidem ise yöresel yemekler,ev yapımı her türlü organik tariflerde,teyzem inanılmaz şık ve güzel sofralar kurar,aynı zamanda da oldukça değişik tarifleri vardır...
Hal böyle olunca bu zengin ve kocaman kütüphaneden yararlanmak ve onların bu güzel tariflerini birlikte uygulayarak öğrenmek ise benim gibi bir mutfak canavarına gökten inmiş lütuflar şeklinde oluyor elbette !
Tabi öyle ustalar ve el alışkanlığı ile yapıyorlar ki bu tarifleri hem izlemek,hem birlikte uygulamak,hem fotoğraflamak ve en minik ayrıntıyı bile kaçırmadan tarif şekline dönüştürebilmek adına notlar almak biraz yorucu olsa da inanılmaz komik ve keyifli anlar yaşıyoruz :) Anı biriktirmekte bu olsa gerek !
Bol fotoğraflı ve ayrıntılı bir şekilde Somun Ekmek ve Bazlama Yapımının Tarifi huzurlarınızda ...
Aynı hamurdan hem bazlama hem de somun ekmek yapabiliyoruz işte bu en güzel tarafı bence !
Ne Lazım ?
Aldığı kadar un
1 paket yaş maya (Yarım su bardağı ılık suda 1 çorba kaşığı şeker ile eritilmeli)
1 çorba kaşığı toz şeker
2 su bardağı süt
1 kg patates
Hadi Yapalım :)
Bu verdiğim tarif öyle bereketli ki biz hem bazlama hem de somun ekmekler yaptık,tarif patatesli olduğundan çok uzun süre tazeliğini koruyor.
Bazlama ve Ekmeklerinizin kullanacağınız miktarının fazlasını dondurucuda muhafaza edip,ihtiyaç oldukça çıkarıp teflon tavada veya fırında ısıtarak tüketebilirsiniz.
Lezzetini ve yumuşaklığını soracak olursanız tek kelime ile MUHTEŞEM !!! diyebilirim.
Ben mutfak konusunda gerçekten şanslılardan biriyim annem zeytinyağlılar ve birçok değişik yemek yapımında oldukça ustadır,kayınvalidem ise yöresel yemekler,ev yapımı her türlü organik tariflerde,teyzem inanılmaz şık ve güzel sofralar kurar,aynı zamanda da oldukça değişik tarifleri vardır...
Hal böyle olunca bu zengin ve kocaman kütüphaneden yararlanmak ve onların bu güzel tariflerini birlikte uygulayarak öğrenmek ise benim gibi bir mutfak canavarına gökten inmiş lütuflar şeklinde oluyor elbette !
Tabi öyle ustalar ve el alışkanlığı ile yapıyorlar ki bu tarifleri hem izlemek,hem birlikte uygulamak,hem fotoğraflamak ve en minik ayrıntıyı bile kaçırmadan tarif şekline dönüştürebilmek adına notlar almak biraz yorucu olsa da inanılmaz komik ve keyifli anlar yaşıyoruz :) Anı biriktirmekte bu olsa gerek !
Bol fotoğraflı ve ayrıntılı bir şekilde Somun Ekmek ve Bazlama Yapımının Tarifi huzurlarınızda ...
Aynı hamurdan hem bazlama hem de somun ekmek yapabiliyoruz işte bu en güzel tarafı bence !
Ne Lazım ?
Aldığı kadar un
1 paket yaş maya (Yarım su bardağı ılık suda 1 çorba kaşığı şeker ile eritilmeli)
1 çorba kaşığı toz şeker
2 su bardağı süt
1 kg patates
Hadi Yapalım :)
- İlk hazırlığımız patatesleri haşlayıp blendardan iyice geçirip çok yumuşak bir püre haline getirmek olmalı.
- Daha sonra ılık suda mayayı şeker ile eritelim.Geniş bir kaba alıp patatesler,süt,erittiğimiz mayalı şekerli suyu ilave ettikten sonra azar azar el yordamı ile ununu ilave edip yumuşak (çok az elimize yapışacak kıvamda) bir hamur elde edene kadar yoğuralım.
- Hamurumuz yoğrulduktan sonra kendi kabının içinde üzerini bir bezle kapatarak oda ısısında 2 saat kadar mayalanmasını bekleyelim.
- Hamur mayalandığında oldukça büyük ve kabarık bir hale gelecektir.Bu hale geldiğinde üzerine hamurun üzerine su serperek bir kez daha yoğurup yine üzerini bir bezle kapatalım bu sefer 1 saat kadar daha oda ısısında bekleyelim.
- Hamurumuz tam kıvamına geldiğinde temiz bir bez serdiğimiz zemine hamurdan büyük bezeler koparıp unlayarak bezin üzerine alıp 10 dk kadar dinlendirelim.
Bu aşamadan sonraki kısımları ise fotoğrafları ile birlikte anlatıyorum.
SOMUN EKMEK YAPACAKSAK ;
BAZLAMA OLARAK YAPACAKSAK ;
Bu verdiğim tarif öyle bereketli ki biz hem bazlama hem de somun ekmekler yaptık,tarif patatesli olduğundan çok uzun süre tazeliğini koruyor.
Bazlama ve Ekmeklerinizin kullanacağınız miktarının fazlasını dondurucuda muhafaza edip,ihtiyaç oldukça çıkarıp teflon tavada veya fırında ısıtarak tüketebilirsiniz.
Lezzetini ve yumuşaklığını soracak olursanız tek kelime ile MUHTEŞEM !!! diyebilirim.
Süper bir tarif, patates olunca tazelik uzun süre dayanıyor...ellerine sağlık, ve teşekkürler böyle bir bilgi için....
YanıtlaSilHarika görünüyor. Kaç derece fırında ne süreyle pişecek acaba?
YanıtlaSilMerhabalar,
YanıtlaSil175 veya 180 derece firinda uzeri kizarana kadar pisirelim.
Tesekkurler
Hızlı cevabınız için çok teşekkür ederim. Mayaladım hamuru. İlk defa ekmek yapıyorum. Eşimle yaptığınız ekmeğin görüntüsüne bayıldık. Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilUmarim ekmekleriniz harika olmustur,cok merak ediyorum aslinda :)) ayrica degerli ziyaretinizve begenileriniz icin cok tesekkur ederim.
SilSevgilerimle
Tuğba'cığım harika görünüyor, eline sağlık. benim 2 sorum olacak. Fırına pişme sırasında ılık su dolu kap koymak gerekiyor mu=? ve bir de tuz koymuyor muyuz hamura?
YanıtlaSilçok teşekkürler.
Sevgiler..Bahar
Baharcım Merhaba Canım ;
YanıtlaSilBazlama yapıyorsak fırında değil teflon tavada pişiriyoruz.Ekmek yapıyorsak fırında pişiriyoruz ama fırına su koymuyoruz üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.
Tuzu ise kendi damak tadınıza göre ayarlayabilirsin.
Sevgiler
1 kg patates derken kaçtane olması gerekıyor ?
YanıtlaSil