Gökten pamuklar yağarken aklıma hep rahmetli pamuk dedem gelir; usulca montunu ayakkabılarını giyer ''ben hamsi almaya gidiyorum,hamsiyi kar yağdımı alacaksın hem yağlı hem çok lezzetli olur'' derdi...
Anne tarafım Karadenizli olduğundan Karadeniz Mutfağının o zengin tariflerini hem tatma hem izleme olanağına sahip bir çocukluk geçirdim ben.
Hamsi Buğlama,Mısır Unlu Tava,Hamsi Kuşu,Mıhlama,Hamsili Ekmek,Kuymak,Su Böreği,Laz Böreği ve daha niceleri...
Örneğin siz Kuymak ile Mıhlama farkını bilir misiniz ?
Şimdilerde Karadeniz Yemeği yapan lokantalarda her ikisinin adı da Kuymak ne yazık ki.Kuymak mısır unu,laz peyniri,tereyağı ve biraz su ile yapılırken;mıhlama sadece tereyağı,çok az su ve laz peyniri ile yapılır...Ekmeğinizi bandıra bandıra yersiniz tadına doyamadan.
Balık pişirdikten sonra evim kokuyor diyorsan bu mis kokulu tarif ise tam sana göre !!!
Ne Lazım?
1 kg hamsi
1,5 su bardağı mısır unu
2 çorba kaşığı sıvıyağ
Tuz
Hadi Yapalım :)
Anne tarafım Karadenizli olduğundan Karadeniz Mutfağının o zengin tariflerini hem tatma hem izleme olanağına sahip bir çocukluk geçirdim ben.
Hamsi Buğlama,Mısır Unlu Tava,Hamsi Kuşu,Mıhlama,Hamsili Ekmek,Kuymak,Su Böreği,Laz Böreği ve daha niceleri...
Örneğin siz Kuymak ile Mıhlama farkını bilir misiniz ?
Şimdilerde Karadeniz Yemeği yapan lokantalarda her ikisinin adı da Kuymak ne yazık ki.Kuymak mısır unu,laz peyniri,tereyağı ve biraz su ile yapılırken;mıhlama sadece tereyağı,çok az su ve laz peyniri ile yapılır...Ekmeğinizi bandıra bandıra yersiniz tadına doyamadan.
Balık pişirdikten sonra evim kokuyor diyorsan bu mis kokulu tarif ise tam sana göre !!!
Ne Lazım?
1 kg hamsi
1,5 su bardağı mısır unu
2 çorba kaşığı sıvıyağ
Tuz
Hadi Yapalım :)
- Hamsileri iyice yıkayıp süzdükten sonra yayvan bir tabakta tuzla karıştırdığımız mısır ununa bulayalım.
- Büyük bir tavaya (tavaya uygun bir düz servis tabağı bulalım mutlaka) çok az sıvıyağ koyup biraz kızdırdıktan sonra hamsileri kuyrukları yan yana gelecek şekilde bir yuvarlak oluşturarak dizelim.
- Bir tarafı iyice kızardıktan sonra hamsilerin üzerine servis tabağını kapatıp (sanki kek kalıbından kek çıkartır gibi veya kaselere tavuk pilav koyduğumuzda servis tabağına alır gibi) ters çevirelim ve diğer tarafını da pişirelim.
- Her iki tarafı da iyice kızardıktan sonra aynı şekilde servis tabağını tavaya ters bir şekilde tutarak servis tabağına alalım ve çıtır çıtır hamsilerimizi afiyetle yiyelim.
Hamiş : Yapılan işlem zor gibi gelmesin düz bir servis tabağını çevirme işleminde diğer bir servis tabağını da serviste kullanırsak çok kolay olduğunu göreceksiniz.
Teşekkür ederim.. Çok iştah açıcı görünüyor.. Bir hamsi sever olarak bu akşam denemek istiyorum.. :)
YanıtlaSilHarika ,bayılırım ellerine sağlık..
YanıtlaSilMerhabalar;
YanıtlaSilDeneyip yorumlarınızı ve hatta fotoğraflarınızı beklerim :) Ben iletişim bölümündeki maildeyim...
Sevgiler
Sevgili Cizel Merhabalar ;
YanıtlaSilDeğerli Yorumun için teşekkür ederim :)
Bende birazdan deneyecegim, fırsat bulursam fotograflarını paylasırım sizinle :) Afiyet Olsun
YanıtlaSil