8 Haziran 2012 Cuma

Endinin Mutfak Dostları Merhaba !
Ben mayalı hamur yapımından hep çekinmiş bir şahsiyet olarak hep mayalı tarifleri çok sevmeme rağmen ertelemişimdir,şeytanın bacağını bu tarifimdeki ince hamurlu pizza tarifinde kırdıktan sonra ise artık büyük bir hevesle bu tür tarifleri uyguluyorum ve sonuçlar gerçekten harika !
Şimdi geçelim kıymalı pide tarifimize ;

Ne Lazım ? (Bu tariften 8 tane pide çıkıyor,ben 3 tane yapıp diğer hamurları dondurucuya attım)
Hamur İçin
5 su bardağı un
2 tatlı kaşığı toz şeker
1 çorba kaşığı tuz
25 gr yaş maya (1 su bardağı ılık suda eritilecek)
1 su bardağı su

İç Malzeme (3 tane pide için)
250 gr kıyma
1 orta boy soğan (çok minik doğranacak)
Karabiber
Tuz
Kimyon

Üzeri ve Taban İçin
1 yumurta (iyice çırpılıp sulandırılacak)
Tereyağı
Yağlı Kağıt


Hadi Yapalım :)
1)İlk olarak derin bir kaba un,şeker ve tuzu koyalım ortasını havuz yapıp sulandırılmış mayayı dökelim,azar azar 1 bardak suyu da ilave edip önce bir çatal yardımı ile suyu yedirelim sonra da yoğuralım.Elimize hafif yapışacak bir hamur kıvamına geldiğinde ise bıçak ile 4 veya 5 parçaya kesip bezeler oluşturalım.(Bu bezelerin birinden 3 tane pide oluyor.Hamur mayalandıkça kocaman oluyor :) ) Bezelerimizi altına un serpilmiş bir kaba alıp üzerini folyo ile sıkıca kapatıp 45 dk kadar buzdolabında mayalanmasını için bekletelim.

2) Hamurlarımız mayalanırken kıymalı harcımızı yapmak için,teflon tavaya çok az yağ koyup soğanlarımızı pembeleşene kadar pişirelim,kıyma,karabiber,tuz ve kimyonu da ekleyip karıştıra karıştıra 10 dk kadar pişirelim.(Kıymayı çok pişirmemize gerek yok çünkü zaten fırında da pişecek,kurutmayalım)
3)Mayalanmış hamur bezelerinden bir tanesini alıp elimizle 3 parçaya ayıralım.(Yapmak istediğiniz pidenin büyüklüğüne göre istediğiniz kadar ayırabilirsiniz,benim pidelerin büyüklüğü kır pidecilerindekinden oldu bu ölçüde)
4)Un serptiğimiz düz bir zeminde merdane yardımı ile uzun ve ince hamur açıp,hamur tabanına kıymayı koymadan önce ! sulandırılmış yumurta sürelim ve kıymalı harcı içine döşeyelim.Sağ ve sol kısımlardan hamuru kapatıp,uç kısımlarını da şeker sarar gibi kıvıralım.
4)Üzerine hiçbirşey sürmeden ,yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine koyalım ve 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirelim.
5)Üzeri kızarmış pidelerimizi fırından alalım (fırından ilk çıktığında sert gelecek hiç telaş yok :))üzerine tereyağı sürelim ve pamuk gibi bu harika pidelerimizi dilimleyip servis edelim.
Afiyet olsun :)

Hamiş : Çok bereketli olan bu hamurdan kalan diğer bezeleri eğer kullanmayacaksanız bizim gibi çekirdek bir aileyseniz :) kalan bezeleri ayrı ayrı buzdolabı poşetlerine koyup dondurucuda muhafaza edebilirsiniz.Denedim dondurucudan çıkarıp 20 dk kadar beklettikten sonra yapılış aşamasındaki tarifi aynı şekilde uygulayadığınızda aynı lezzeti yakalayabiliyorsunuz.
Hamiş 2 : Bu hamurları dondurucuya atıp ani misafirlerde,kahvaltı sofralarında pratik birşeyler yapmak için hazır edebilirsiniz.
Hamiş 3 : Ben içini kıymalı yaptım fakat sucuklu kaşarlı,patatesli,peynirli maydanozlu gibi içler hazırlanarakta yapılabilir ,denendi çok lezzetli oluyor.



Tagged: , , , , , , , , ,

1 yorum:

  1. Kızımda benden istedi birtürlü fırsat bulup yapamadım en kısa zamanda yapmalı:)) ellerinize sağlık

    YanıtlaSil