18 Nisan 2012 Çarşamba

Yapımı emek isteyen,ama her daim canımızın çektiği bir lezzet ...

Ne Lazım ?

Hamuru İçin
3 su bardağı un (Sinangil Un)
1 su bardağı ılık su
1 yumurta
Tuz

İç Malzeme
250 gr yağsız kıyma
Yarım demet maydanoz
1 orta boy kuru soğan

Üzeri İçin
Yoğurt
Sarmısak
Tereyağı
Pul Biber
Nane







Hadi Yapalım :)

1) Geniş bir kaba aldığımız unumuzun ortasına bir havuz açarak yumurta ve tuzu ilave edip,suyu azar azar ekleyerek çok yumuşak olmayan bir hamur yoğuralım.Hamuru yarım saat kadar üzerini sıkıca kapatarak dinlenmeye alalım.
2) Bu sırada kıymamızı,ince doğradığımız soğan ve maydanozlar ile karıştırıp tuzunu ilave edelim.
3) Dinlenenen hamurumuzu 4 beze olacak şekilde bölelim.Düz bir zemine un serpip bir merdane veya oklava yardımı ile yufka gibi açalım.(çok kalın olmasın)
4)Açtığımız yufka şeklindeki hamurumuzu 1/1,5 cm lik şeritler halinde keselim,o şeritleri de tekrar üstüste koyup kare şekiller halinde keselim.

5)Bu kare şekillerin ortasına kıyma harcımızdan parmak ucu ile alarak her bir kareye koyalım.(Eşim kıyması bol olsun istediği için ben biraz fazla koyuyorum.)
6)Kıyma koyduğumuz kareleri iki ucundan kapatıp mantı şekli verelim.


7)Tabanına un serptiğimiz bir tepsiye yaptığımız mantıları koyalım.(Arada bir tepsiyi sallayarak ve gerekirse tekrar un serperek yapışmasını önleyelim)
8)Geri kalan bezelerle aynı işlemleri yaparak mantımızı hazır hale getirelim.
9)Hazır olan mantılarımızı makarna haşlar gibi kaynar suda haşlayalım.(Mantının haşlama suyuna varsa DEFNE YAPRAĞI atalım çok güzel bir aroma veriyor.)
10)Mantılarımız haşlandıktan sonra tabağa alıp sarmısaklı yoğurt,pul biber kızarttığımız tereyağı ve nane ile süsleyip servis edelim.

Afiyetle ...

Hamiş : Mantı hamurumuzu açarken oda sıcaklığından dolayı yapışmaya başlarsa un serpip açma işlemine devam edelim.
Hamiş 2 : Eğer mantımızı yaptıktan uzun bir süre sonra pişireceksek un serpip koyduğumuz tepsilerde buzdolabında bekletelim.
Hamiş 3 : Mantıları yapıp buzluğa atmak isterseniz bu un serpip koyduğumuz fırın tepsileri ile 5 dk kadar fırınlayıp soğuttuktan sonra buzluğa atabilirsiniz.(5 dk yı geçmemeli çünkü çok kuruyabiliyor)





Tagged: , , , , , ,

2 yorum:

  1. Mantı tarifinizi paylaştığınız için çok teşekkür ederim, mantı hastası olan ben ve kocam için çok makbule geçti. Sizin sayfanızda görünceye kadar inanın hiç yapmaya niyetlenmemiştim ama o kadar güzel tarif etmişsinizki hiç gözümde büyütmedim. Bu akşam yapacağım :) tekrar teşekkürler...

    YanıtlaSil
  2. Boyle yorumlar aldıgım icin asıl ben cok tesekkur ederım.Eminim cok güzel olacak sizin mantınız da:)
    Ellerinize saglık simdiden
    Sevgiler

    YanıtlaSil