24 Nisan 2012 Salı

Yaz geliyor,buzlukta kendi yaptığımız dondurma olsa canımız istedikçe kaşık kaşık yesek diyenler için :)

Ne Lazım ?
1 litre süt
1,5 su bardağı şeker
4 yemek kaşığı salep (saf salep kullandım Arifoğlunda satılıyor)
1 yemek kaşığı nişasta
1 paket vanilya (Dr.Oetker damla sakız aromalı kullandım)



Hadi Yapalım :)
1)Sütümüzü kaynatıp ılıtalım.Başka bir kapta birbirine karıştırdığımız salep,nişasta,vanilya,şekeri sütümüze ilave edip orta ateşte mikserle çırparak muhallebi kıvamına getirelim.
2)Muhallebi kıvamına gelen karışımımızı ocaktan alıp ılıtırken yine sürekli mikserle karıştıralım.
3)Ilınan muhallebimizi tenceresi ile birlikte buzluğa atalım 15 dk da bir çıkartıp mikserle çırpıp tekrar buzluğa koyalım.
4)Yaklaşık 45 dk kadar süren bu aşamalardan sonra hangi kalıbı kullanmak istiyorsak o kalıbın zeminine strech folyo kaplayarak soğumuş dondurmamızı koyalım ve üzerinide iyice folyolayarak buzluğumuzda 1 gün tutalım.1 gün sonra tam dondurma kıvamına gelip servise hazır halde bizi bekliyor olacak :)
Hamiş : Dondurmamızı yaparken mikserle çırpma işlemlerinin çok olması dondurmanın kıvamı açısından oldukça önemli.
Hamiş 2 : Ben salepi Arifoğlu'ndan aldım saf salep tüm aktarlarda satılıyor,fiyatı biraz pahalı ama hazır saleplere oranla daha az miktar kullanılıyor.
Hamiş 3 : Ben evdeki çilek reçelim ve taze nane ile süsledim,siz ne arzu ederseniz onunla süsleyebilirsiniz.
Hamiş 4:Vanilyayı sade olarak kullanırsanız dondurmaya kakao,meyve suyu,çikolata parçaları gibi malzemelerle çeşitlendirebilirsiniz.


Tagged: , , , ,

10 yorum:

  1. Evde dondurma hiç yapmadım, yapılmak üzere not aldım :)
    Bloguma bıraktıgınız güzel yorumunuz içinde ayrıca çok çok teşekkür ederim.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. TANIŞTIĞIMA MEMNUN OLDUM CANIM
    MÜKEMMEL LEZZET ELLERİNE SAĞLIK
    BANA DA BEKLERİM
    :)

    YanıtlaSil
  3. Merhabalar:)
    Endinin Mutfagına hosgeldiniz.Yorumlarınız için çok tesekkur ederim
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  4. elinize sağlık çok güzel görünüyor ,bende izin verirseniz denemek isterim.ayrıca bloğumu ziyaret ettiğiniz için çok teşekkür ederim .sevgiler :)

    YanıtlaSil
  5. Bircancım Merhaba;
    Ne demek izin vermek mutlu olurum denersen simdiden ellerine saglık:)Hosgeldin bu arada
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  6. hoş buldum canım ,en yakın zamanda denicem,teşekkürler:)

    YanıtlaSil
  7. Yemek kasıgımı o tarifteki. Sahlep, tatlı kaşığımı.

    Bilmiş anne Çiğdem

    YanıtlaSil
  8. Tatlı anne Çiğdem Merhaba :)
    Yemek kaşığı olacak ölçümüz bundan sonra özellikle belirtmeli demekki bu hatırlatma için tesekkur ederim.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  9. TARİFİNİZDE SİZDEN KAYNAKLANMAYAN BİR HATA VAR:: Saf salepin 10 gramı, bir litre süt ile dondurma yapmaya yeterlidir. Saf salepi 1 lt. sütte dört yemek kaşığı kullanmak dondurmaya aşırı kıvam verir. Yapılan şey dondurma olamaz. SAF SALEP İÇİN>> Kurukahveci Mehmet Efendi doğru adrestir.

    YanıtlaSil
  10. Sevgili Wenn Merhaba
    Bu tarifteki ölçülerle de lezzetli bir dondurma oldu ama bir dahakine uyarını dikkate alıp bir de öyle deneyeceğim.Tesekkur ederim
    Sevgiler

    YanıtlaSil