11 Nisan 2012 Çarşamba

Dışarda gidip bayıla bayıla yediğim hani güzelce pişmiş ama dağılmamış,helmelenmiş ama un kullanılmadan yapılmış tarifi biraz araştırıp biraz da deneyerek en sonunda doğru tarifi uyguladım.
İsmine ister Çayeli Fasulyesi,ister şeker fasulye,ister çömlekte kurufasulye diyelim neticede püf noktasında başrolü oynayan arkadaş : Süt :)

Aman yemekte süt olur mu ? tadı anlaşılır mı ? rengi değişir mi ?diye endişeleri bir yana bırakın ne tadı anlaşılıyor ne de yemeğin rengi değişiyor ! 
Deneyin görün bu tarifi hiç pişman olmayacaksınız .... 



Yanına mis gibi bir pilav ve turşu ile bu harika üçlü sofralarınızın vazgeçilmezi olacak ! 

Ne Lazım ?                                                                                                             
1 su bardağı kurufasulye   
150 gr kuzu kuşbaşı et veya 100 gr pastırma
2 su bardağı süt
2 orta boy soğan
1 diş sarmısak
2 kaşık domates salçası
1 kaşık biber salçası
Tereyağı
Ayçiçek yağı
Baharat Çeşni
Pul Biber
Tuz
2 çay kaşığı şeker
Çömlek Kap


Hadi Yapalım :)

1) Kurufasulyelerimizi 1 bardak süt ,1 bardak su ve 1 çay kaşığı şeker ile bir gece önceden ıslatalım.
2) Islattığımızı kurufasulyelerimizi yıkayıp bir tencerede 1 bardak süt ve üzerine çıkacak kadar su ile 1 çay kaşığı şeker ekleyip haşlayalım.
3)Bu sırada çömlek kabımıza ayçiçek yağımızı döküp etlerimiz suyunu verip çekene kadar iyice pişirelim.Pişen etlerimizin üzerine minik doğradığımız soğanları ve sarımsağı ekleyip iyice yok olana kadar pişirelim.
4)Pişen soğanlarımızın üzerine salçalarımızı ekleyip kavuralım,baharatlarımızı ekleyip iyice harmanlayalım.
5)Yumuşayıp iyice pişmiş olan kurufasulyemizi sütünden arındırmadan tenceredeki suyu ile birlikte çömlekteki karışıma ekleyelim.Suyu az gelirse gözümüze yarım bardak daha sıcak su ekleyelim.
5)Ocakta yarım saat kadar pişirelim.Fokurdattıktan sonra,fırınımızı ısıtıp çömleğimizin en üstüne tereyağı parçaları atarak fırına koyalım.
6)Önceden ısıtılmış fırında 15 dk kadar tuttuktan sonra muhteşem,lokum gibi tadı olan kurufasulyemiz servise hazır 
hale gelecek.

Afiyet olsun :)

Tagged: , , , , , , , , ,

2 yorum:

  1. Çok lesiz görünüyor, süt ve şekerle ıslatıldığını ilk defa duyuyorum. Denemeliyim :)Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Deneyin mutlaka bundan sonra hep böyle yapacaksınız emin olun :)
    Simdiden ellerinize saglık
    Sevgiler

    YanıtlaSil