20 Nisan 2012 Cuma

Ciğer sevmeyenelere bile sevdirecek cinsten bir tarif ... Annemin tarifi ve yaparken en ince ayrıntısına kadar izleyip not aldım ve bugun sizlerle paylaşıyorum.Annem tarifi ben çok küçükken yan komşuları Arnavut kızkardeşler diye bahsettikleri bu işin ehlinden almış.Yani aslında nesillerden nesillere geçecek çok kıymetli bir tarif...

Ne Lazım ?
1 kg kuzu ciğer
Yarım su bardağı un
2 orta boy patates
1 orta boy kuru soğan
4 sap yeşil soğan
4 diş sarmısak
Yarım demet maydanoz
SıvıYağ
Pul biber
Kapaklı Borcam



                                                                                     
Hadi Yapalım :)






















Hazırlık aşaması : Ciğeri iyice yıkayıp süzelim.Büyük süzgece koyup önce tuzlayıp sonrada una bulayalım.Patatesleri küp küp doğrayıp tuzlayalım.Soğanları,maydanozu doğrayalım.Sarmısakları irice dövelim.İki ayrı kızartma tavasını önce ısıtalım sonra yağını ekleyip kızdıralım.


Kızdırdığımız tavaların birinde ciğerin yarısını diğerinde ise patatesleri kızartmaya başlayalım.Ciğerler kızartma aşamasında birbirine yapışabilir sorun yok işleme devam edelim pişerken açılacak onlar:) Buradaki püf noktası ciğeri kızartırken mutlaka sık sık karıştırmalıyız ki her tarafı pişsin.Kızaran patatesleri alıp kapaklı bir borcamın en altına tabanını kapatacak şekilde bir taban oluşturarak koyup onların üzerine de kızaran ciğerlerimizi koyuyoruz.(Ve birer posta daha hem ciğer hem de patates kızartmaya devam ediyoruz.)Bir sıra koyduğumuz ciğerlerin üzerine sarmısağın bir kısmını sonrada soğanlı maydanozlu harcımızı koyuyoruz.Bu işlemi diğer patates ve ciğerlerimiz de kızarınca patates,ciğer,sarmısak,soğan,maydanoz şeklinde yineliyoruz.2 kat oluşturuyoruz.En son üzerine kırmızı pul biber ilave edip sıcakken borcamın kapağını kapatıp 10 dk kadar birbiri ile harmanlanıp aromalarının geçmesini sağlıyoruz.Bu sırada da arada bir borcamı iki kulağından tutup sallıyoruz.Ve afiyetle yiyoruz. 

Hamiş : Bazı tariflerde sarmısak ciğerle birlikte kızartılıyor fakat böyle yapılırsa sarmısaklar yanıp aromasını kaybediyor bunun yerine çiğden koyduğumuzda lezzeti oldukça farkediyor.
Hamiş 2 :Tarifi annem alırken Arnavut Kardeşler '' Ciğerin başında duracaksın pişirirken bırakıp gitmek olmaz'' demişler.Yani bizim bu ciğer tarifi ilgiyi pek seviyor anlaşılan:)
                                                                                                                                                      



Tagged: , , , , ,

5 yorum:

  1. Var ya, sağolsun blogger anneleri. Cumartesi ciğer yapacaktım ve misafirlerimden biri de Arnavut.

    Bakalım ne olacak.

    Ellerine sağlık.
    Paylaşım için teşekkür ederim.

    Neşeli anne Çiğdem

    YanıtlaSil
  2. Hosgeldin Endinin Mutfagına :)Emin ol misafirlerinden tam not alacak bu tarif.Şimdiden afiyet olsun
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  3. Çok sever benim de kocam arnavut ciğerii :)) eline sağlıkk..Sarımsak tüyosu güzelmiş bense hiç sarımsak koymazdımm ilk fırsatta yine yapayım :)

    YanıtlaSil
  4. Eşinin sevdiği bir tarif olduğuna göre damak tadları birbirine çok benziyor anlaşılan:)Sarmısaklı denemeni tavsiye ederim gerçekten değiştiriyor lezzeti.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  5. Yaptım ve bayıldık.
    Sana link vermek isterdim ama bu sabah yazıyı yazarken nerede nerede diye aramaktan helak oldum.
    Bu seferlik beni bağışla ltf.
    Ellerine sağlık.
    Tam not alan anne Çiğdem

    YanıtlaSil